Veiligheidsadviezen

Zo beschermt Aion jou en je geld

 

Je veiligheid is onze belangrijkste prioriteit. Hieronder vind je een overzicht van de manieren waarop Aion je beschermt en advies over hoe je veilig mobiel en online kan bankieren en mogelijke risico’s kan vermijden.
Aion neemt eersteklas maatregelen om je veiligheid op een hoogste niveau te houden:

  • Je mobiele applicatie en het paswoord voor de applicatie, vingerafdrukscan of gezichtsherkenning vormen samen een twee-factor-authenticatie,
  • AML en het Anti Fraud Team controleren in realtime de transacties met sterk geautomatiseerde en moderne systemen,
  • Je kan betaalkaarten blokkeren, maandelijkse transactielimieten instellen en ook contactloze betalingen, geldopnames, online betalingen en magneetstrip-gebaseerde transacties activeren en deactiveren vanaf de mobiele applicatie,
  • Online kaartverrichtingen worden beschermd door 3D Secure,
  • In de mobiele applicatie kan je jouw paswoord voor de app wijzigen,
  • Je krijgt push-meldingen van al je transacties,
  • Overschrijvingen zijn enkel mogelijk aan vertrouwde begunstigden,
  • Garantiefonds voor Financiële Diensten: www.fsma.be/nl/depositobescherming.
  • Je deposito’s zijn beschermd tot 100 000 EUR in het kader van het

 

MOBIELE APPLICATIE

BELANGRIJK: Download de mobiele applicatie enkel op officiële platformen (zoals de App Store of Google Play) en vergeet niet om de applicatie up-to-date te houden.

     

 

PASWOORD (PINCODE VOOR DE APP)

Je paswoord is de eerste muur voor de bescherming van je persoonlijke gegevens. Het wachtwoord is 6 cijfers lang. Voor maximale bescherming mag je wachtwoord niet te eenvoudig zijn (bv. 112233, 987654) en geen gemakkelijk te herkennen patronen bevatten (bv. 147896, 147852).

Onze mobiele app controleert wachtwoorden en blokkeert het gebruik van te eenvoudige combinaties.

Vergeet niet dat je jouw paswoord met niemand mag delen!

BIOMETRISCHE GEGEVENS

Als je mobiele telefoon Touch ID of Face ID heeft in het geval van iPhone of soortgelijke applicaties voor Android, kan je dit gebruiken in plaats van een paswoord om in te loggen. Je hoeft dit alleen maar in te stellen.

Je mobiele applicatie en paswoord, vingerafdrukscan of gezichtsherkenning vormen samen een twee-factor-authenticatie. Deze aanpak biedt een hoge mate van veiligheid en is in overeenstemming met de PSD2 Regulatory Technical Standards met betrekking tot regelgevende technische normen voor een sterke klantenauthenticatie.

Zelfs als je biometrische gegevens gebruikt, vragen wij je op geregelde tijdstippen om transacties met een paswoord te bevestigen.

Wijzigingeg van gegevens

Elke wijziging van de gegevens in je app vereist een extra bevestiging met een wachtwoord of een unieke sms-code.

 

ONLINE BANKIEREN

We hebben de veiligheid bij de login voor online bankieren versterkt. Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt: inderdaad, er is geen veld voor je logingegevens. Aion ontwikkelde een unieke manier om toegang te krijgen tot online bankieren. Om dit te doen is een eenmalige unieke code van 6 karakters (geen applicatie-paswoord!) vereist.

Om een code te krijgen:

  • Log je in op je mobiele applicatie,
  • Ga naar “Mijn rekeningen”,
  • Tik op “Haal websitecode op”,
  • Gebruik deze unieke 6-cijferige code om in te loggen voor online bankieren,
  • En nog een laatste stap: bevestig je login in je mobiele applicatie met je passcode.

 

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar deze aanpak zorgt voor een toegenomen veiligheid.

Login screensOm toegang te krijgen tot online bankieren heb je de twee-factor-authenticatie van je mobiele applicatie nodig. Op deze manier is de website even sterk beschermd als de mobiele applicatie.

 

AANGEPASTE BEVEILIGINGSINSTELLINGEN VOOR BETAALKAARTEN

Je kan de machtigingen en beperkingen van je Aion-Mastercard aanpassen. In enkele stappen kan je:

  • Je kaart blokkeren en deblokkeren vanaf de mobiele applicatie,
  • Maandelijkse transactielimieten vaststellen,
  • Contactloze betalingen, geldopnames, online betalingen en de magneetstrip-gebaseerde transacties activeren en deactiveren,
  • Je pincode bekijken of deblokkeren in de mobiele applicatie.

Alle online kaartverrichtingen worden beschermd door 3D Secure.

OVERSCHRIJVINGEN

Telkens je een overschrijving doet naar een nieuwe begunstigde, moet hij/zij worden toegevoegd aan je lijst van vertrouwde begunstigden. Om dit te doen, moet je bevestigen met een wachtwoord. Het is een extra beveiligingsfunctie om je beter te beschermen.

BEGUNSTIGDEN VOOR OVERSCHRIJVINGEN BEWAREN

Om begunstigden te bewaren:

Kies “Verrichting” vanuit je startscherm

  • Kies “Externe overschrijving” om een nieuwe begunstigde toe te voegen,
  • Vul alle benodigde informatie (bv. naam, rekeningnummer) in,
  • Bevestig de begunstigde en vul je logingegevens in (voor de website krijg je een sms-code).

Voor overschrijvingen naar bewaarde begunstigden is geen verdere toestemming meer nodig (behalve wanneer we een frauduleuze transactie vermoeden).

Realtime meldingen over je account

Je ontvangt instant push-berichten na elke activiteit op je account, zodat je altijd weet waar je geld naartoe gaat en wanneer. Je hoeft geen dagen of tot het einde van een factureringsperiode te wachten om je transacties te zien.

 

Veiligheidsadviezen

Om je veiligheid naar een nog hoger niveau te tillen, verzoeken we je om deze richtlijnen te volgen:

MOBIELE VEILIGHEID

Wij raden je aan om de software op je smartphone regelmatig te updaten. Fabrikanten brengen regelmatig updates uit om de software te beschermen tegen nieuwe veiligheidsrisico’s.

Zorg ervoor dat je alleen bank- en andere apps downloadt op de officiële platformen van de fabrikant (zoals de App Store of Play Store). Wees op je hoede voor nieuwe, onbekende apps. Ze kunnen malware bevatten en de toegang tot gevoelige gegevens vergemakkelijken.

Wij raden je aan om geen openbaar toegankelijke wifi-verbindingen te gebruiken en de Bluetooth-functie van je apparaat uit te schakelen voordat je connecteert met je bankapplicatie. Zelfs als je een privé wifi-netwerk gebruikt, moet je controleren of het beveiligd is door het WPA2-systeem.

Vermijd het gebruik van jailbreak/rooting. Gebruik de ingebouwde beveiligingsfuncties van mobiele telefoons (zoals Find My iPhone of Android Device Manager). Stel alfanumerieke wachtwoordzinnen in om de toegang tot je mobiele telefoon te beschermen.

COMPUTERVEILIGHEID

De veiligheid van je computer is erg belangrijk omdat je naar websites surft waar je persoonlijke gegevens kunnen worden onderschept.

Een ongewilde installatie van een virus, een Trojaans paard of een keylogger zijn enkele manieren om gevoelige informatie zoals je login en paswoord te achterhalen, waarna er onder je naam op websites van banken, winkels en anderen kan worden ingelogd.

Er bestaan verschillende manieren om je te beschermen tegen deze vorm van aanvallen:

  • Een regelmatige update van je antivirussoftware beschermt je computer tegen de installatie van malafide programma’s,
  • Een Firewall is een programma dat verhindert dat externe personen toegang krijgen tot je computer zonder dat je daarvan op de hoogte bent.

 

Download geen software op je computer via twijfelachtige of illegale internetsites. Je loopt namelijk het risico om ook een virus of een ander schadelijk programma te downloaden.

Gebruik enkel officieel aangekochte software. Illegale software kan verborgen functies bevatten waarmee je computer op afstand kan worden gebruikt voor oneerlijke praktijken op het internet.

Om elk risico op fraude te vermijden, is het aanbevolen om:

  • het draadloze netwerk te beveiligen met een persoonlijke geheime code die verschilt van het standaard paswoord van de provider;
  • te controleren of de sessie online bankieren wordt uitgevoerd in het kader van een beveiligde verbinding met de bank.

 

E-MAIL

E-mail wordt steeds meer gebruikt, zowel zakelijk als privé, omdat het een snelle en eenvoudige manier is om te communiceren. Dit toegenomen gebruik is ook personen met kwade bedoelingen niet ontgaan en deze aarzelen niet om zich ervan te bedienen door de gebruiker te bedelven onder reclame (spam), hem/haar door te verwijzen naar websites om persoonlijke gegevens te achterhalen (phishing) of een virus te installeren vanuit documenten in bijlage.

Enkele goede gewoonten om te ontsnappen aan dit soort berichten:

  • Verstuur nooit gevoelige informatie per e-mail (login, paswoord ...);
  • Klik nooit op een hyperlink in een e-mail, deze kan een andere link verbergen;
  • Open nooit bijlagen zonder dat je zeker bent dat de afzender betrouwbaar is.

 

DE BROWSER

Een browser is een programma (Explorer, Safari, Chrome, Firefox) dat je in staat stelt om websites te bezoeken.

Zorg ervoor dat je altijd de laatse updateversie van je webbrowser gebruikt.

Om vlotter te surfen, is het mogelijk dat bepaalde informatie op je computer wordt opgeslagen (cookies, internetgeschiedenis ...). Het is aangeraden om deze informatie regelmatig te wissen. Hiervoor kan je je wenden tot de hulp die je geboden wordt via je browser.

Weet dat je bank je nooit een paswoord of login zal vragen. Geef dus nooit persoonlijke gegevens vrij via e-mail.

De website voor online bankieren van de bank beschikt over een certificaat waarmee bezoekers de identiteit van de website kunnen controleren. Deze certificaten zijn onderworpen aan zeer strenge criteria en worden afgeleverd na grondige identiteitscontroles.


PHISHING

Phishing is een belangrijke vorm van internetfraude. Het doel van phishing is om persoonlijke, geheime gegevens te verzamelen. Er bestaan verschillende manieren om dit te doen: per e-mail, via een pop-up, via je favorieten (door een van je favoriete koppelingen te wijzigen, zodat je uiteindelijk op een andere site belandt) of per telefoon.

Trap niet in de val door een e-mail die afkomstig lijkt van een organisatie die je kent en die je, omwille van een of andere reden ter actualisering of ter controle van je bestanden, vraagt om op een link te klikken en je persoonlijke gegevens in te vullen.

Aion zal haar klanten nooit vragen om bankgegevens (zoals betaalkaartnummer, pincode van de bankkaart, identificatiecode van Becoming Aion, paswoord, eenmalige code voor de website, enz.) te delen.

Klanten aan wie een dergelijk verzoek is gericht, moeten weten dat ze te maken hebben met fraudeurs en dat ze in geen enkel geval deze vragen mogen beantwoorden.

  • Voor meer advies kan je contact opnemen met ons Customer Happiness Center van maandag tot vrijdag van 8 tot 20 uur.
  • Voor meer informatie over phishing en andere fraudetechnieken, vragen wij je om de website van Febelfin te raadplegen: www.febelfin.be/nl

Aion respecteert je privacy

We gebruiken cookies om je de beste surfervaring te bieden. De gegevens die door cookies en pixels worden verzameld, worden gebruikt om de website te optimaliseren voor onze bezoekers en om gerichte informatie aan te bieden.

 

Functionele cookies zijn essentieel om de website en applicatie goed en veilig te laten functioneren.

Voor meer informatie over de cookies die we verwerken, klik hier.