Hoe te starten met beleggen?

Geld
Aion image
Beleggen kan je heel wat financieel voordeel opleveren, maar voor je begint is het aangeraden om reeds over enkele zaken na te denken. Van het bepalen van je doel, je beschikbare budget, de termijn waarover je wil beleggen, tot wanneer je best overgaat tot verkoop. Er komen heel wat dingen aan bod. Om je hiermee te helpen, verzamelden we alle informatie die nuttig om weten is als je wilt beginnen beleggen. Hieronder krijg je een overzicht van de meest gangbare beleggingsformules én manieren om de risico’s van beleggen binnen de perken te houden zodanig je alles weet om van start te kunnen gaan.

Waarom beleggen?

Waarom beginnen met beleggen? Wel, om een hoger rendement te verkrijgen op je vermogen, zodat je het zonder al te veel inspanningen verder kan opbouwen. We zitten in een periode van stijgende inflatie, wat wil zeggen dat de prijzen duurder worden — en de waarde van je geld dus minder waard wordt.

Om die reden is het interessant om een manier te vinden om je geld in waarde te laten stijgen, zodat je koopkracht dezelfde blijft. Sommige mensen mijden graag risico en verkiezen daarom het openen van een spaarrekening om het maximale uit hun spaargeld te halen. Bij Aion Bank hebben we verschillende types spaarmiddelen die aansluiten bij je noden. Daarnaast kan je ook heel gemakkelijk via onze spaarsimulator onze spaarrente vergelijken met die van andere banken zodanig je in één oogopslag ziet welke bank je het beste rendement kan bieden.

Door de huidige economische situatie staan de rentes relatief laag, waardoor het interessant kan zijn om je te verdiepen in beleggen. Investeren is iets risicovoller, maar het kan je op lange termijn een mooi rendement opleveren. En als je de winst die je maakt opnieuw belegt, kan je ook daar rendement uithalen. Zo krijg je een exponentiële groei van je vermogen (het rente-op-rente-effect).*

Hebben we je warm gemaakt voor beleggen? Lees hieronder verder en ontdek hoe je het beste kan starten!

Hoe te starten met beleggen?

Voor je begint met beleggen, sta je best even stil bij de volgende zaken:

Bepaal je doel

Ongetwijfeld droom je ergens van of heb je een plan voor de toekomst waar je naartoe wil werken: een auto, een huis of opbrengsteigendom, een comfortabel pensioen, een mooie erfenis voor je kinderen of nog iets helemaal anders. Bepaal je doel en de financiële kost die hierbij hoort zodanig je weet waarvoor je belegt.

Bepaal je beleggingstermijn

Is je doel iets voor binnen de komende 5 jaar, zoals een trouwfeest of een grote reis? Kies dan voor sparen. Heb je meer dan 5 jaar de tijd? Start met beleggen voor een groter potentieel rendement. Afhankelijk van je doel, kan je beginnen uitrekenen hoe lang je kan beleggen, of hoeveel tijd je nodig hebt om aan het eindbedrag voor dat doel te komen. Hoe groter de termijn waarin je kan beleggen, hoe groter de kans op een mooi rendement.

Zorg voor een buffer

Aangezien aangeraden wordt het geld dat je belegd onaangeroerd te laten staan gedurende de looptijd, beleg je best enkel met een bedrag dat je even kan missen. Beleggen is dus een optie wanneer je iedere maand financieel vlot rond komt en iets opzij kan zetten. Voorzie daarnaast nog een spaarbuffer voor onvoorziene tegenslag. Dit geeft je financiële gemoedsrust moesten je beleggingen plots even zakken in waarde.

Hoeveel beleggen?

Start je met een kleine som geld of een grote? Wat is nu het beste? Wel, de ideale aanpak hangt af van wie je bent en het bedrag en termijn dat je voor ogen hebt. Als je bij Aion Bank wilt starten met beleggen, dien je eerst een vragenlijst in te vullen dat bepaalt welk beleggersprofiel je hebt. Dit profiel geeft meer informatie hoe je staat tegenover rendement en risico. Een hoger rendement gaat hand in hand met een hoger risco. Gelukkig zijn er manieren om die risico’s binnen de perken te houden. Meer daarover in volgend hoofdstuk.

Bij Aion Bank kan je al beginnen met investeren vanaf €100. We raden aan om de investeringswereld te ontdekken met een klein bedrag om te “oefenen”. Als dat je bevalt, kan je meer inzetten.***

Je hebt natuurlijk wel iets van bedrag nodig om te beleggen. Hou dus de goede gewoonte aan om regelmatig wat geld opzij te zetten. Alle kleine beetjes samen vormen op termijn een mooie som om mee te beginnen beleggen.

Waar let je best op voor je gaat beleggen?

Om de risico’s van je belegging goed te kunnen inschatten, stel je best op voorhand de juiste vragen:

Wil je toch op kortere termijn aan je geld kunnen?

Zoals reeds gezegd, beleggen is interessanter op lange termijn. Daarnaast ben je bij andere banken ook vaak gebonden om je aan een bepaalde beleggingstermijn te houden. Denk je dit niet vol te houden? Of wil je inschatten wat het zou kosten mocht er iets onverwachts gebeuren en je dat beleggingsgeld nodig zou hebben? Informeer je dan op voorhand wat de kosten en voorwaarden zijn in het geval dat je je beleggingen toch vroeger zou willen verkopen, want die kunnen wel eens hoog oplopen.****

Zijn er rode vlaggen?

Beleggingsadviseurs gaan na of ondernemingen financieel gezond zijn. Waarschuwingssignalen zijn de schuld/eigen vermogen-ratio, een verminderde omzet of een schommelende cashflow.*****

Doe hetzelfde met de instelling waarbij je belegt. Ga daarbij niet enkel af op jaarrekeningen, maar ook op je buikgevoel. Wildvreemden die je beleggingen aanbieden, gegarandeerd rendement beloven of te hard onder druk zetten, zijn verdacht. Een gebrek aan informatie ook. Alles dat te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook.******

Is degene waar je de belegging bij koopt een tussenpersoon? De aanbieder van je belegging is niet altijd degene die instaat voor de uitbetaling ervan. Ga dus van alle partijen na of ze financieel gezond zijn.

Beleg je in eigen of andere munten?

Als de opbrengst van je belegging afhangt van de evolutie van een andere munt, dan hangt daar een wisselrisico aan vast. De wisselkoers kan schommelen en ongunstig zijn op het moment dat jij je beleggingen wil laten uitbetalen. Denk dus goed na of je hierin wilt beleggen.

Wat zijn alle kosten?

Bij beleggen komen een aantal kosten kijken voor instap, uitstap, beheer, transactie, bewaren, … die al snel kunnen oplopen tot honderden euro’s. Informeer je goed bij je bank of tussenpersoon en breng alles in kaart. Of kies voor een bank zoals Aion Bank, die buiten het maandelijkse abonnement geen kosten of commissies in rekening brengt. Zo hou je een perfect zicht op je kosten.

Tot zover het risico dat buiten jouw controle ligt. Zoals eerder gezegd, hangt ook veel af van wie jij bent en welk risicoprofiel jij wilt aannemen. Niet alleen Aion Bank, maar bijna elke instellingen waarbij je kan beleggen zal op voorhand een beleggingsprofiel of risicoprofiel voor jou opstellen. Dat houdt rekening met je financiële situatie, je beleggingsdoel, termijn en je bereidheid om risico’s te nemen.

Risicoprofielen worden opgedeeld in een schaal van een defensief over neutraal naar offensief. Zo wordt de optimale balans berekend tussen risico en rendement voor jou. Beleggingen met sterke koersschommelingen kunnen bijvoorbeeld een hoger rendement opleveren, terwijl “veiligere” opties zoals obligaties een minder hoog rendement opleveren.

Je risicoprofiel is niet in steen gebeiteld. Het leven neemt soms onverwachte wendingen: je gezin kan uitbreiden of je kan besluiten opnieuw te gaan studeren of eerder met pensioen te gaan. Als jouw persoonlijke situatie of doel verandert, is het nuttig om ook je risicoprofiel aan te passen.

Nu je alles weet over je risicoprofiel en doelstellingen, kan je beginnen met beleggen. Maar waarin wil je beleggen? Er zijn immers veel opties waaruit je kan kiezen. Een overzicht van de meest voorkomende soorten beleggingen in België vind je hieronder terug.

Waar kan je in beleggen?

Als je dit artikel leest, is beleggen waarschijnlijk nieuw voor je. Dan lijkt het aanbod aan opties om in te beleggen soms gigantisch. Geen nood als je door het bos de bomen niet meer ziet. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende opties om te beleggen.

Beleggen in obligaties

De veiligste optie om te beleggen, is via een obligatie. Dat is een soort lening, uitgegeven door de overheid of een onderneming. Daarop ontvang je jaarlijks een vast rentepercentage. Op het einde van een vastliggende termijn krijg je het beginbedrag plus het koersrendement (het verschil tussen de koers dan en bij aankoop) terug.*

Beleggen in aandelen

Wil je meer rendement en heb je daar meer risico voor over? Dan beleg je beter in aandelen. Daarmee koop je een deeltje eigendom van een onderneming. Je profiteert er dus mee van als die onderneming stijgt op de beurs of dividenden uitkeert. Gaat de onderneming failliet, dan worden aandelen wel later uitbetaald dan obligaties. Over het algemeen geldt dat als aandelen dalen in rendement, obligaties stijgen en omgekeerd. Slim is dus om de twee te combineren in je beleggingsportefeuille, voor minder risico en meer rendement.*******

De verhouding tussen beide is ook afhankelijk van je beleggingstermijn. Als je voor een periode van nog meer dan 30 jaar kan beleggen, wordt 90% aandelen versus 10% obligaties aangeraden. Is je termijn eerder 10 jaar, dan wordt een 50% verhouding aangeraden.******** Algemeen geldt: hoe dichter je nadert bij je pensioen (vaak het moment waarop je toegang wil tot je beleggingen), hoe meer je op veilig wil spelen en overschakelen naar obligaties. Dan kan je immers niet altijd afwachten tot de aandelenmarkt zich opnieuw herstelt.

Beleggen in vastgoed

Wie de voorbije decennia een huis kocht of zocht, weet het wellicht al: de vastgoedprijzen zijn ontzettend gestegen. Een woning of handelspand is dus niet enkel interessant voor eigen gebruik of om te verhuren, maar ook als investering. Vastgoedfondsen investeren in onroerende goederen. Als belegger krijg je een aandeel van een portefeuille met verschillende panden. De stijging in waarde zorgt voor het rendement en de huurinkomsten worden uitbetaald als dividend. Het voordeel tegenover zelf een pand aankopen is dat je de kosten en risico’s deelt met andere beleggers en dus niet verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Een ander voordeel aan beleggen in vastgoed: je bent niet afhankelijk van de aandelenbeurs.

Beleggen in beleggingsfondsen (mutual funds)

Een beleggingsfonds spreidt het geld van verschillende beleggers in een beleggingsportefeuille. Daarin zitten verschillende soorten beleggingen gecombineerd volgens regio, sector of thema. Door die spreiding worden koersschommelingen beter opgevangen en blijft het risico beperkt. Beleggingsfondsen die portefeuilles combineren op basis van het risico worden profielfondsen genoemd. Je kan in je fonds ook kiezen voor sociaal verantwoordelijke ondernemingen. Socially Responsible Mutual Funds selecteren ondernemingen op basis van sociale of ecologische criteria. De beheerder van het fonds kiest die beleggingen uit met het grootste potentieel voor rendement. Voor dat beheer betaal je een vergoeding, maar die is laag tegenover de tijd die je uitspaart om alles zelf uit te pluizen en te beleggen.**********

Beleggen in indexfondsen

Indexfondsen worden niet beheerd zoals mutual funds, maar volgen automatisch de marktindex. Dat is een selectie van investeringen die representatief is voor bijvoorbeeld de S&P 500. Het is een passievere manier van beleggen dan via een beheerder, die dan ook minder kosten vraagt en vaak geen minimum startbedrag vereist.

Beleggen in ETFs

Bij ETFs of Exchange Traded Funds is het doel de index volgen en hetzelfde rendement behalen als de index. Om die reden spreken we van passief beleggen. Beleggingsfondsen zijn een voorbeeld van actief beleggen, deze proberen een hoger rendement te halen dan de index. Echter, dit lukt hen maar zelden. Om die reden heb je met een ETF relatief meer zekerheid dat je het rendement van de markt haalt.********* Omdat ETFs aandelen en obligaties in bulk aankoopt, kunnen de transactiekosten laag gehouden worden. De kostenratio van ETFs ligt bij Aion tussen de 0,01 en 0,25% op jaarbasis, tegenover 1% bij andere aanbieders in België en 2 à 2,5% voor mutual funds. ETFs zijn vaak flexibeler om te kopen of verkopen dan traditionele fondsen. Dat maakt ze tot een heel makkelijke en snelle manier om te beleggen, ideaal voor beginnende investeerders! Meer weten over ETFs? Lees hier hier verder.

Beleggen in cryptocurrency

Beleggen in virtuele munten klinkt spannend en een makkelijke manier om snel veel geld te verdienen met beleggen. Toch is het nog best risicovol. De waarde van cryptocurrency fluctueert bijvoorbeeld sterk, met geen garantie op rendement. Omdat het zo onvoorspelbaar is, beleg je er best maar 5% van je portfolio in. Een ander risico is privacy. Iedereen met toegang tot je private sleutel kan transacties goedkeuren. Bewaar deze dus goed. Met online portefeuilles (hot wallets) kan je snel transacties uitvoeren, maar ze zijn riskanter omdat daar de sleutels automatisch gegenereerd en opgeslagen worden. Kies voor two-factor authentication en lange, unieke paswoorden. Offline papieren of hardware portefeuilles (cold wallets) zijn veiliger en aangeraden voor transacties met grotere bedragen.**********

Wanneer verkoop je best je beleggingen?

Het doel van beleggen is om er zoveel mogelijk rendement uit te halen. Het moment waarop je verkoopt, bepaalt dus ook veel. Het is altijd wat gokken wanneer je beleggingen op hun best staan om opnieuw te verkopen — of wanneer zodanig slecht dat je beter verkoopt om verdere verliezen te vermijden.

Verkopen bij winst:

Je zou automatisch aandelen kunnen verkopen wanneer die gestegen zijn tot je streefbedrag.

Warren Buffett zijn tactiek is om niet het onderste uit de kan te willen halen en al te verkopen van zodra een aandeel plots sterk begint te stijgen — en wie kan het beter weten dan hem? Plotse stijgingen zijn vaak tijdelijk en gebaseerd op speculaties. Beter verkopen met een beetje winst dan te lang wachten en het uiteindelijk terug volledig te zien kelderen.

Een andere goede reden om te verkopen is bij overwaardering: je aandeel kost meer dan het eigenlijk waard is. Nog een indicator van overwaardering is wanneer de waardering van het bedrijf (de toekomstige kasstromen) plots stijgt ten opzichte van de concurrenten. Of wanneer de PE-ratio (price-to-earnings) de afgelopen 5 à 10 jaar veel hoger is dan die van de concurrenten.***********

Verkopen bij verlies:

Als je ziet dat aandelen zakken, hoef je nog niet meteen te panikeren. Maar als de onderneming waar je aandelen in hebt marktaandeel verliest aan concurrenten, is het tijd om je verlies te aanvaarden en te verkopen.

Kijk om de financiële situatie te beoordelen niet enkel naar de jaarrekening, maar ook naar de kwartaalcijfers. Zo kan je korter op de bal spelen. Als je merkt dat er bespaard wordt op kosten of personeel: verkopen!************

Ook als de reden waarom je ooit kocht niet meer van toepassing is (de onderneming is bijvoorbeeld geen pionier meer), is het tijd om te verkopen.

Kriebelt het om te beginnen met beleggen? Ontdek hier hoe je makkelijk je portfolio kan openen met Aion Bank! En onthoud: beleggen brengt risico's met zich mee. De voorwaarden gelden. Meer informatie via: https://www.aion.eu/nl/vermogensbeheer.html

Bronnen

*Investments for Beginners. (2021). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.nerdwallet.com/article/investing/investments-for-beginners

**Waarom beleggen? Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.veb.net/beginnen-met-beleggen/waarom-beleggen

***7 Easy Ways To Start Investing With Little Money. (2022). Geraadpleegd op 25 januari 2021, https://www.moneyunder30.com/start-investing-with-little-money

****Waarom beleggen? (2021). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.wikifin.be/nl/sparen-en-beleggen/hoe-beleggen-en-risicospreiding/waarom-beleggen

*****Red Flag. (2021). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.investopedia.com/terms/r/redflag.asp

******5 Red Flags Every Investor Must Avoid. Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.allbusiness.com/5-red-flags-every-investor-must-avoid-17544-1.html

*******Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties? (2019). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://debeleggersgids.be/beleggen/obligaties/verschil-tussen-aandelen-en-obligaties/

********What Should Be Your Balance of Stocks to Bonds if Nearing Retirement? Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://finance.zacks.com/investment-ratio-between-stocks-bonds-7787.html

*********Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd. (2021). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.axento.nl/beleggen-uitleg-en-tips/verschil-etf-en-beleggingsfonds-uitgelegd/

**********Socially Responsible Mutual Funds. (2020). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.investopedia.com/articles/mutualfund/03/030503.asp

**********How to invest in cryptocurrency? (2022). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://investorjunkie.com/alternative-investments/investing-in-cryptocurrency/

***********Wanneer moet je aandelen verkopen? (2019). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://valuejagers.com/blog/wanneer-aandelen-verkopen/

************Aandelen verkopen. Waarom en wanneer? (2021). Geraadpleegd op 25 januari 2022, https://www.beleggingsinstituut.nl/beleggers-kennisbank/aandelen-verkopen-waarom-en-wanneer/

Aion respecteert je privacy

We gebruiken cookies om je de beste surfervaring te bieden. De gegevens die door cookies en pixels worden verzameld, worden gebruikt om de website te optimaliseren voor onze bezoekers en om gerichte informatie aan te bieden.

 

Functionele cookies zijn essentieel om de website en applicatie goed en veilig te laten functioneren.

Voor meer informatie over de cookies die we verwerken, klik hier.