Wat te weten over risico’s bij beleggen: 8 tips

Beleggen
Aion image
“Jouw beleggingen diversifiëren is essentieel”. In de huidige marktcontext waar je bij de meeste banken niet meer dan 0.11% spaarrente ontvangt, kijken heel wat consumenten steeds meer in de richting van beleggingsinstrumenten. Maar hoe risicovol is dat juist en hoe pak je dat aan? Aion Bank sprak met beursexpert Stefan Willems, die zijn carrière begon in de marktenzaal waar hij de aandelen markten opvolgde en schreef bij verschillende beurskranten. Vandaag is hij onafhankelijk analist waarbij hij ondermeer schrijft voor de Vlaamse Federatie van Beleggers en op regelmatige basis opduikt in mediabronnen zoals De Standaard en MoneyTalk. Daarnaast is hij een van de drijvende krachten (samen met Jan Reyns en Pascal Paepen) achter Spaarvarkens.be, een initiatief vol tips om slim te consumeren en verstandig te sparen, terwijl men hun kennis over de beleggingswereld deelt.

Tip 1: Spreid uw beleggingen

De grootste fout die mensen heel vaak maken is het niet diversifiëren van de portefeuille. Het grootste risico bij beleggen is eenvoudig gesteld ‘het verlies van kapitaal’, en dat is iedereen bekend. Een klassiek voorbeeld is de financiële crisis van 2007 en 2008 waar er toen heel wat mensen heel erg in de bankensector of in een specifieke sector hadden geïnvesteerd in plaats van hun beleggingen te spreiden. Dan kan je wel zware klappen krijgen, omdat de ene sector meer afziet dan de andere. Daarom is diversificatie zo belangrijk zodat je de risico’s spreidt over meerdere landen, werelddelen en sectoren want eigenlijk doet de beurs het historisch gezien in zijn geheel net zeer goed.

Tip 2: Beleg op lange termijn

Ik zeg heel regelmatig tegen mensen die beginnen met beleggen dat ze best de risico’s verlagen door de lange termijn te hanteren. Als je een periode van tien à vijftien jaar hebt, dan ga je zien dat je meer de economie en de aandelenmarkten gaat volgen en die stijgen heel vaak. Als je op een of twee jaar belegt, dan weet je nooit waar je gaat uitkomen. Er kan een nieuwe coronapandemie uitbreken, er kan een vliegtuig in een gebouw vliegen en de wereld kan op slot gaan en dan weet je niet wat er met de beurzen zal gebeuren. Maar je weet wel over een periode van vijftien of twintig jaar, als je die mogelijkheid hebt om dat geld te missen, dat je portefeuille dan wel de economie zal volgen, je uw koopkracht waarschijnlijk zal behouden en misschien zelfs nog kapitaalwinsten kunt boeken.

Het is ook bewezen dat, hoe langer jouw looptijd, hoe groter de kans is dat je geen minwaarde hebt. Het verhogen van jouw looptijd is de enige factor die jouw rendement positief kan beïnvloeden of de kans op verlies kan beperken. Ik vind zeven jaar een minimum en op 25 jaar is de kans statistisch bijna nihil dat je ooit kapitaalverlies zult boeken.

Tip 3: Risicoloos beleggen bestaat niet

Neen, risicovrij beleggen bestaat niet. We hebben dat heel vaak gepromoot in het verleden door mensen een defensief profiel te geven en vervolgens heel hard te laten focussen op obligaties en vastrentende producten zoals overheidsobligaties. Dat was een manier die de oude generatie heeft gehanteerd de afgelopen decennia en dat heeft altijd goed gewerkt omdat je toen nog interessante rentes kreeg tot zelfs 8-9 procent. Vandaag zien we echter dat als je jouw geld geeft aan overheden in België of Duitsland, dat je dan misschien 0.2 of 0.3 procent rente krijgt per jaar…

Er zit dan misschien wel een heel laag risico op die producten, maar je zit wel met koopkrachtverlies in de zuivere zin van het woord, dus beschouw ik dat als risicovolle producten want je weet dat je geld verliest. Ik zou nooit mijn geld als belegging op lange termijn op een spaarboekje zetten.

Een belegger met een conservatief risicoprofiel die niet teveel risico wil nemen, zal bij de bank in een spaarrekening of een termijnrekening worden geduwd of zogenaamde obligatiefondsen, want die worden gezien als heel veilig. Maar dat is niet ideaal en dan krijg je een rente die in het beste geval een beetje de inflatie kan bijhouden. Om heel eerlijk te zijn, vandaag heb je niet zo heel veel aanbod voor een defensief conservatief profiel.

Tip 4: Stel een persoonlijk doel

Ik ben een belegger die steeds een persoonlijk doel voor ogen heeft. Als je bijvoorbeeld weet dat je een bepaalde som geld gedurende 10 jaar niet nodig hebt, is het een goed moment om te kijken naar jouw dromen en doelen. Beleg je om jouw koopkracht te bewaren of heb je misschien het idee om een huis te kopen over 10 à 15 jaar? Wil je in vastgoed investeren? Enzovoort. Op een gegeven moment ga je jouw geld daarvoor nodig hebben. Zie je dan dat de markt hoog staat? Wees dan niet bang om het geld van tafel te halen en zo jouw vermogen te spreiden.

De gemiddelde persoon in Vlaanderen kan er zo alles aan doen om een gediversifieerd vermogen te hebben. Vastgoed, zoals een eigen huis, is de beste belegging en verzekering qua welvaart. Daarnaast is het interessant om door een beetje te beleggen ervoor te zorgen dat jouw koopkracht behouden blijft waardoor je hopelijk een kapitaalwinst kunt boeken.

Tip 5: verkoop niet te snel

Het gaat heel snel op de markt en er zijn mensen die heel vaak verkopen wanneer het slecht gaat. Maar dan herstelt die schokgolf zich weer en dan hebben ze die gemist. Ik ken veel mensen die in maart 2020 hebben verkocht op het dieptepunt van de markt die toen met 35% was gezakt. Daar mogen we spreken van een enorme crash, maar drie maanden later was dat hersteld en niet zoveel later zagen we een stijging van 80% ten opzichte van het dieptepunt. Je wilt niet weten hoeveel beleggers dat hebben gemist omdat ze meteen hebben verkocht met een verlies van 25-35%.

Tip 6: Kijk eens naar ETF’s

ETF’s zijn één van de mooiste financiële producten die zijn uitgevonden in de afgelopen decennia en hebben mondiaal enorm aan populariteit gewonnen. Ze zijn nog relatief onbekend in Vlaanderen, maar gaan de fondsenindustrie compleet op hun kop zetten, daar geloof ik ten zeerste in.

Een ETF is een passief fonds waar geen beheerder achter zit en dat de markt volgt, zij het in een selectie van een sector of een hele wereldindex. ETF’s nemen het gemiddelde van de markt en hebben niet die ambitie om ervoor te zorgen dat ze het beste rendement hebben, maar presteren wel. Dan koop je bijvoorbeeld 3000 aandelen in één keer waardoor je geweldig gespreid bent. Voor de rest hoef je er niet naar te kijken, want je belegt mee met de economie waardoor je jouw beleggingen niet actief hoeft op te volgen.

Als je een ETF vergelijkt met een actief fonds, is er één factor die enorm het rendement bepaalt op lange termijn en dat is de kostenstructuur die men aanrekent vanuit de bank of beleggingsproduct. Je betaalt voor een ETF immers geen instapkosten waar dat bij een bank dit soms oploopt tot 2,5 à 3 %. Bovendien zijn er geen beheerskosten of ze zijn heel laag (tussen 0.2 % en 0.5 %) terwijl bij actieve fondsen de tarieven heel snel oplopen tot gemiddeld 1.5 à 2.5%. Over een periode van 10 jaar is dat dan ongeveer 20%. Met een inleg van €50.000 op 10 jaar ga je dus €10.000 aan kosten betalen indien uw portefeuille stabiel zou blijven. Stijgt uw portefeuille, dan kunnen ze nog eens extra aanrekenen. Dan spreken we bij een ETF, waar je jaarlijks 0.2% betaalt, over slechts ongeveer 2% op 10 jaar wat 90% goedkoper is ofwel een besparing van €9000. Dat is nochtans simpele wiskunde. 1.5 à 2% lijkt heel weinig, maar doet zoveel.

Ik ben dan ook een grote voorstander van beleggen in ETF’s. Ik ben ervan overtuigd dat je zo veel betere resultaten gaat behalen, zonder twijfel.

Tip 7: Kijk naar de levensfase waarin u zit

Op momenten dat je een huis hebt, een vermogen hebt opgebouwd en in een comfortabele financiële situatie verkeert, dan komt meer en meer de bescherming van het vermogen op de voorgrond. In dat geval zijn spaarboekjes en een termijnrekening eenvoudigweg geld verbranden. Je kan er dan naar kijken om met een deel van jouw vermogen te gaan beleggen, bijvoorbeeld in een appartement of naar een manier om ervoor te zorgen dat de risico’s van inflatie zijn ingedekt.

Voornamelijk voor jonge mensen vind ik het belangrijk dat die een lange looptijd hebben of een lange beleggingshorizon hebben. Het is uiteraard afhankelijk van het profiel en van de volatiliteit dat je aankan, maar indien dat kan, is het aan te raden om toch naar beleggen te kijken. Er zijn heel veel strategieën en mogelijkheden te bedenken die zeker niet heel volatiel hoeven te zijn.

Een andere mogelijkheid is het naar onderen aanpassen van jouw risicoprofiel. Mensen die iets ouder zijn, beginnen af te bouwen en je wilt niet dat iemand van 60 jaar in een hoog risicoprofiel net voor zijn pensioen nog een enorme crash meemaakt. Dus op dat moment begin je te kijken hoe je je portefeuille minder volatiel kan maken.

Tip 8: Informeer u en laat u helpen

Ik had een klant die heel lang zei dat beheerskosten van 2% niet hoog zijn, dat zijn trouwens gangbare tarieven in de bankensector die vaak ook hoger liggen, maar eigenlijk is dat niet juist. Men moet rekenen in vaste bedragen. Als je 1.5 à 2% rekent op een portefeuille van €50.000, dan ben je er niet van bewust dat je €1000 per jaar betaalt, dat zijn dure dingen waarbij je ook nog eens de instapkosten mag bijrekenen. De bankensector kan dus wel meer informeren over het belang van diversificatie, en meer transparantie bieden over het beheer en de beheerskosten.

Ik wil dus onderstrepen dat je je moet informeren en laten bijstaan. Met spaarvarkens.be hebben we een community en een beleggingsclub, waar je vragen aan elkaar kan stellen en ervaringen kan delen. We zijn in België nog vaak te schroom om te praten over geldzaken. Soms gaat het aanvankelijk goed met de beleggingen, maar op langere termijn loopt het wel eens mis omdat men geen hulp durft te vragen. Beleggen is echter een teamsport. Ik zoek ook constant hulp en praat met mensen, analisten en andere ervaren beleggers. Ik haal daar informatie uit voor mijn eigen portefeuille. Wees dus alvast niet bang om jouw trots opzij te zetten en je goed te laten inlichten!

Voor meer informatie over het initiatief van Stefan Willems, surf naar www.spaarvarkens.be.

Over ETFs

Aion respecteert je privacy

We gebruiken cookies om je de beste surfervaring te bieden. De gegevens die door cookies en pixels worden verzameld, worden gebruikt om de website te optimaliseren voor onze bezoekers en om gerichte informatie aan te bieden.

 

Functionele cookies zijn essentieel om de website en applicatie goed en veilig te laten functioneren.

Voor meer informatie over de cookies die we verwerken, klik hier.